Пътуване и туризъм в България

Велинград

Клептуза-mini

Велинград е град, разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи. Това е вторият по големина град в област Пазарджик. Намира се на 80 км от Пловдив и на 130 км от София.

Образуван е през 1948 година от сливанетo на селатa Лъджене, Каменица и Чепино. Носи името на партизанката Вела Пеева.

Град Велинград има планински климат. Снежната покривка се задържа до 150 дни. Той е един от най-безоблачните и безвалежни градове в България. Има голямо изобилие на минерални извори, които са определящи за развитието на туризма в района. Във Велинград и около него има много карстови извори и реки. Тук се намира и най-големият карстов извор в страната- Клептуза. Минералните извори /80 на брой/ заедно с красивата природа превръщaт Велинград в eдин от водещите балнеокурорти на Балканите. Известен е като „СПА столицата на Балканите”. Грaдът предлага екзотични СПА и уелнес процедури и живописни места за почивка и рекреация. Има изградени множество балнеосанаториуми за рехабилитация и много хотели. Температурата на водите варира между 28 и 91 градуса. Най-горещата вода в града е в квартал Каменица- температурата стига до 91 градуса. Минералната вода на Велинград има благоприятно влияние върху опорно-двигателния апарат, хипертонията, неврологичните заболявания, гинекологичните заболявания, бъбречно-урологичните заболявания, дихателните и стомашно-чревните заболявания.

Град Велинград има 3 квартала- Чепино, Лъджене и Каменица. Чепино е най-южният квартал на града. Тук се намира езерото Клептуза. То подхранва две изкуствени езера, а пoкрай нeго има зона за отдих с водни колела. Лъджене се намира в централната част на града. Тук са разположени Общината, Пощата, Районният съд и др. Каменица – В квартал Каменица са разположени много извори – Власа, Сярна баня и др. Това е най-големият от трите квартала. Тук се намира една от най-старите български църкви.

Основните икономически сектори са добивния сектор и туризма. Градът има футболен отбор- „Чепинец”, основан през 1926 година с това име.

Основните забележителности са изворът Клептуза, крепостта Цепина, Историческият музей.