Пътуване и туризъм в България

Дупница

 

Dupnitsa

Град Дупница е разположен в Западна България, област Кюстендил и се намира на около 35 – 40 км източно от него. Намира се в северозападното подножие на Рила. Разполага се на средна надморска височина от 535 м. През града протича река Джерман. Твърди се, че местоположението на града в коритото на реката, не е старото такова. Наблизо са курортите Паничище (20 км), Боровец (45 км) и Банско (90 км).

Дупница е старо българско селище, което е преживяло османското нашествие. В миналото градът е бил известен с имената: Дубница (до 1878 г.), Дупница (до 1949 г.), Марек (до 1950 г.), Станке-Димитров (до 1990 г.).

Дупница е известен като „синя крепост”, а в най-новата история на България се прочува като „град на барикадите” – израз на недоволството от управлението на Жан Виденов.

Населението на града е предимно българско. Характерен за дупнишкия говор е шопския западен български диалект.

Развива се като промишлен център на тютюнообработването, фармацевтичната, мелничарската и консервната промишленост, приборостроенето и др. Проивеждат се асансьори, обувки, шивашки изделия, лекарства и др.

Всяка година в края на май месец и началото на юни се провежда Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите”.

Град Дупница има история в спорта. Има стадион за софтбол и бейзбол, както и футболен стадион – „Бончук” с 20 000 места. ПФК „Марек” е футболният отбор на града.

На хълм западно от Дупница има паметник-кръст в памет на загиналите по време на Първата Световна война и Балканската война. На хълма има останки от средновековна крепост.

Забележителности в град Дупница, които можете да посетите: Църква „Свети Георги Победоносец”; църква „Свети Никола”; църква „Покров Богородичен”; Часовниковата кула; Общински исторически музей; Паметник-костница на участници в Междусъюзническата, Балканската и Първата световна война; Общински драматичен театър „Невена Коканова” (носи името на една от най-големите звезди на българското кино и е родом от град Дупница) ; Парк Рила.