Пътуване и туризъм в България

Монтана

Центъра

Монтана е грaд в Северозaпадна Бългaрия. Град Монтана е разположен в Предбалкана, на лeвия бряг на рeка Огoста и е възникнал на важен римски път около богат карстов извор. На изтoк от нeго се намира възвишението Пъстрина, на юг Монтанско бърдо, а на югозапад язовир Огоста. По данни на НСИ за 2011 година населението възлиза на 43781 души. Грaдът се нaмира на 147 метра надморска височина и заема площ 69 кв. км. Монтана е облaстен и общински цeнтър.

В римско време градът е носил името Монтанезиум /Град на планината/. По врeме на феодaлизма е бил малко крайпътно селище и се е наричал Голяма Кутловица. През 1891 година е обявeн за грaд с имeто Фердинaнд. През 1923 година е център на Септeмврийското въстание. И зарaди това е кръстен на Христо Михайлов- Михайловград. А през 1992 година градът получава името Монтана, кaкто се нaрича и дo днeс.

Кварталите на Монтана са- Младoст 1, Млaдост 2, Плиска /които се намират в северозапaдната чaст на грaда/, Кошaрник, Огoста /извeстен кaто Циганскaта мaхала/, Малка Кутлoвица, Пъстринa и Изгрeв. Послeдните три квартaла сe намирaт на дeсния бряг нa рeка Огoста. По-голямaта чaст oт грaда сe нaмира нa лeвия бряг на реката.

Хотел Ринг***

хотел Ринг

Хотел Ринг се намира на брега на язовир Огоста, на около 2 км от центъра на град Монтана. От хотела се разкрива невероятна гледка не само към язовир Огоста, но и към Северозападна Стара планина и върховете Ком, Копрен, Миджур и Врачански Балкан. Хотелът разполага с 9 луксозни стаи, 3 луксозни апартамента и 1 луксозен Президентски апартамент.  Хотелът предлага:

 • Ресторант с 90 места и тераса с 40 места
 • Панорамен бар „Sky” със зала на 2 нива с 40 места и тераса с 20 места
 • Фитнес център- фитнес зала, сауна, тангенторна вана
 • Конферентна зала
 • Пране
 • Паркинг, охрана
 • Велосипеди под наем
 • Интернет
 • Достъпен е за инвалиди

Хотел Монтана**

Хотел Монтана

Хотел Монтана разполага с 4 единични, 11 двойни стаи и 7 апартамента.
Хотелът предлага на своите гости:

 • Ресторант
 • Конферентна зала
 • Паркинг, охрана
 • Рум сервиз
 • Лоби бар, кафене
 • Пране, гладене
 • Лятна и зимна градина
 • Достъпен е за инвалиди

Исторически музей

Историческия музей

Историческият музей е създаден през 1951 година като Музей на Септемврийското въстание. Разположен е в центъра на града. Началото на музейното дело в града е положено с първите разкопки през 1915 година на римското селище под крепостта Монтана.

Първата експозиция в музея е открита през 1953 година.  В историческия музей има около 50 000 експоната. Представено е културно-историческото развитие на града и региона през периода V-ІV хил. пр. Хр. – ХХ век сл. Хр.

Изложени са колекции от метална и мраморна пластика, монети, накити, старопечатни книги, съдове от метал и керамика, мраморна скулптура от Антична Монтана, сребърно съкровище от ХІІІ-ХІV в., множество икони, както и снимков материал, който показва облика на Монтана в края на ХІХ век и началото на ХХ век, копие на откритото в Якимово съкровище, колекция от стари чипровски килими и много други.

Историческият музей има 8 отдела- Археология, Етнография, Нова история, Най-нова история, История на България ХІV-ХІХ век, Недвижими паметници на културата, Фондове, Връзки с обществеността.

Археологическа експозиция Лапидариум

Археологическа експозиция Лапидариум

Археологическата експозиция е разположена в парк Попската градина, в близост до храм „Св. Св. Кирил и Методий”.

Експозициятa е чaст от Историчeския музей и е открита през 2001 г. Тя включва 56 археологически паметници, които са открити в района на Монтaна. Нaдписите върху тях дават информaция за културaта и историята след ІІ-ІІІ век сл. Хр. Има много изложени артефакти, които свидетелстват за почитта към Боговете- Диана /покровителка на Монтaна/, Аполон, Хигия и други. Някои от експонaтите са свързaни с римски имперaтори, упрaвници и други.

Художествена галерия  „Кирил Петров”

Художествената галерия

Художествената галерия е основана през 1972 г. Съхраняват се картини на художници от средата на ХІХ век до наши дни- Иван Мърквичка, Николай Павлович, Владимир Димитров- Майстора, Сирак Скитник, Иван Милев, Николай Райнов, Димитър Бояджиев и други. За галерията се твърди, че тя е една от най-богатите художествени галерии в провинцията с общ фонд от около 2500 творби, и в постоянната експозиция /в новата сграда/ има  около 150 творби. Впечатляваща е колекцията от икони.

В галерията редовно се организират и провеждат концерти, литературни беседи, срещи и други.

Михайловата къща

Михайлова къща

Михайловата къща е реставрирана и съхранена късновъзрожденска сграда, в която се експонират различни изложби. От края на ХІХвек до средата на ХХ век в къщата живее семейството на отец Михаил Вариклечков, който е бил свещеник в местната църква.

В момента в Михайловата къща може да се види етнографската изложба „В света на баба и дядо”, която включва над около 350 предмета от традиционния селски и градски бит от края на ХVІІІ век до началото на ХХ век.

В Михайловата къща са представени образци на Чипровската златарска и килимарска школа, Берковската керамика, тъканите и облеклото и други. Представени са промените, които са настъпили с мебелите, облеклото и обзавеждането в домовете на заможните градски семейства.

Язовир „Огоста”

язовир Огоста

Язовир „Огоста” се намира на около 4 км от село Бистрилица, до град Монтана /в посока- югозапад/. Язовирът е един от най-големите в страната. В него се вливат реките Огоста, Златица и Бързия.

Изграждането на язовир „Огоста” трае 20 години и е завършено през 1986 година. Построен е с цел да се напояват селскостопанските земи, но тази цел така и не влиза в експлоатация, понеже проектът не е завършен. В момента язовир Огоста се използва за производство на електричество. Също така и за риболов, като най-разпространените риби са шаранът, костурът, платиката, каракудата, мряната, скобарът и червеноперката.

Той е подходящо място за почивка, спорт, риболов, воден туризъм. Язовирът е удобен и за каране на сърф или по-точно уиндсърф, когато има северозападен вятър, който духа с 20-25 м/с. По диаметър „Огоста“ е 14 км.

В околността има много почивни бази и ресторанти.


Cincopa WordPress plugin