Пътуване и туризъм в България

Петрич

Petrich

Петрич е град в Югозападна България, в близост до границата с Гърция. Градът е разположен живописно в северното подножие на Беласица. Надморската височина е между 130 и 305 м. От тук тече река Луда Мара, която е десен приток на река Струмешница

Градът възниква през V-VІ век преди новата ера в местността Рупите под името Петра. По-късно е завладян от римляните, но римското селище съществува до VІ век преди новата ера, когато е завладяно от славяните. В периода ХІІІ-ХІV век град Петрич е българска крепост.

На около 7 км от града се намират Рупите, където е Храмът Св. Петка Българска – храмът на баба Ванга. За тази земя баба Ванга е казвала, че е наситена с особена енергия.

Петрич е известен със селскостопанското си производство: ечемик, пшеница, ориз, памук, тютюн, плодове, ръж. Важно място заемат кестените.

Футболният отбор на Петрич се казва ПФК Беласица, а стадионът на отбора е „Цар Самуил” и е с капацитет 7 000 места.

Интерес предизвикват Станчинарите (местните кукери). Игрите се устройват всяка година на 1-ви януари на празника Сурва. Събитието привлича много туристи не само от България, но и от чужбина. Участват групи от различни квартали. Програмата на всяка от групите е около 30 минути. Участниците са между 60 и 150 на брой. Всеки от тях носи голяма маска. Понякога могат да се видят дори препарирани животни, клоуни, танцьори, музиканти.

Забележителности, които можете да посетите: Градски исторически музей; Църква „Света Богородица”; Църква „Свети Никола”; Петричка крепост; Планината Беласица; Дом-музей на Ванга и др.