Пътуване и туризъм в България

Самоков

Samokov

Самоков е град в Югозападна България, на около 55 км от София и само на 10 км от Боровец. Градът се намира на 946 м надморска височина, а населението му за 2015 година по данни на НСИ е 25 610 души.

Самоковската котловина, където се намира и град Самоков, е богата на води. От тук тече река Искър. В началото си има 2 основни ръкава- река Палакария и река Шипочаница. Покрай реката преди град Самоков се намира местността Лаго, а след града е разположен язовир Искър.

Самоков е известен от миналото със самоковите (големи чукове) за добиване на желязо, откъдето е получил и името си. При Шишмановия пролом в подножието на Доспейската планина са се намирали манастирски комплекс и ранно-християнска базилика. Били са опожарени от варвари през VІ-VІІ век. Името е свързано с легенди за последните битки на цар Иван Шишман. Някога тук е имало римско селище, а сегашният град е възникнал в началото на ХІV век като рударско селище. До падането на града под Османско владение е бил икономическо и културно средище. Тук е била открита първата българска печатница.

Основните отрасли в Самоков са промишлеността и туризма. Водещи в промишлеността са дървообработването, металообработването, текстилът и производството на оборудване. Туризъм- Самоков е център на зимните спортове. На юг се намира световноизвестният курорт Боровец. Близо се намират курорта Говедарци и туристическият комплекс Мальовица. Основните култури, които се отглеждат са картофите и пшеницата.

Градът има благоприятно разположение, но се обслужва само от автомобилен транспорт.

Интересни места, които може да посетите в Самоков и наоколо: Девически манастир „Покров Пр. Богородици”; Долномахаленска църква „Въведение Богородично”; Митрополитска църква („Успение Богородично”); Сарафска къща; Голямата чешма; Чадър чешма; Шишманово кале; Национален парк Рила; Централен Рилски резерват; връх Мусала и др.

Има два обекта, които са включени в Списъка на 100-те НТО- Девическият манастир и Историческият музей.

Празникът на град Самоков е на 21 август.