Пътуване и туризъм в България

Трявна

Tryavna

Трявна е град в Централна България, в област Габрово. Разположен е на Тревненска река, в подножието на Тревненска планина. Разположен е на 434 метра надморска височина. По данни на ГРАО към 15.03.2015 година, населението на града възлиза на около 9 478 души.

Кварталите на Трявна са: Божковци, Димиев хан, Кисийска мера, Раданци, Светушка, Стояновци и Хитревци.

Град Трявна възниква през втората половина на ХІІ век с името „Търнава”. Къщите, църквите, улиците, площада с Часовниковата кула са запазили духа и облика от Възраждането.

За любителите на спорта има 2 тенис-корта, открит плувен басейн, площадка за мини-футбол и др. Близо се намира Природен парк „Българка”,а на 7 км е курортното градче Плачковци.

Много туристи са привлечени от културното наследство и запазената възрожденска архитектура. Могат да се насладят на уникатите от Тревненската художествена школа.

1963 година Трявна е обявена за курорт. Родно място е на Пенчо Славейков и Ангел Кънчев, тук е живял Капитан Петко Войвода. Това е един от центровете на Българското Възраждане, иконопис, резбарство, националноосвободителни войни.

Славейковите празници са едно от събитията, които се провеждат в град Трявна.

Забележителности, които могат да се посетят са: Даскаловата къща (там се помещава Музеят на резбарското изкуство); Славейкова къща; Часовниковата кула; Райкова къща; Музеят „Тревненска иконописна школа”; църква „Св. Архангел Михаил” и други.

Площад „Дядо Никола” е единственият в България цялостно запазен Възрожденски площад – ансамбъл с прочутата Часовникова кула, датираща от 1814 година.

Хотел Калина Палас****

hotel-kalina-palace-tryavna-mini

Адрес: гр. Трявна, ул. Панорама 15

Телефон за връзка: 0677 62 285; 0677 66 793

URL: http://www.kalinapalace.com

Хотел Калина Палас се намира на около 400 метра от центъра на Трявна. Подходящ е както за провеждане на фирмени събития, така и за почивка. Разполага със 134 двойни стаи, 10 стаи супериор, 8 студиа и 5 апартамента. Обзаведени са с телевизор с кабелна телевизия, интернет, телефон, мини-бар, централна климатична система с индивидуално регулиране, сейф, баня. Хотел Калина Палас предлага на своите гости следните удобства:

  • 2 ресторанта (Ресторант „Калина“ с 270 места и Ресторант Тоскана със 70 места); барбекю-градина; Лоби бар
  • вътрешен басейн, джакузи, сауна
  • масажи
  • фитнес зала
  • интернет
  • паркинг
  • детска площадка, анимация
  • гладене, пране
  • 4 конферентни зали
  • рум сервиз