Пътуване и туризъм в България

Шипка

Hram-pametnik Rojdestvo Hristovo Shipka

Шипка е град в Южна България, на около 12 км североизточно от град Казанлък. Шипка е разположен в Южното подножие на Централна Стара планина, на около 600 метра надморска височина. Тук се намира един от главните проходи, които прекосяват Стара планина – Шипченския. Наблизо до Шипка се намира язовир Копринка, който е предпочитано място за отдих през летните месеци.

Селището съществува още от 11 – 6 век преди новата ера. Тогава българските земи са били заселени от траките. 6 – 2 век пр. н. е. се смята за периода на разцвет на тракийската култура. Има множество открити останки от този период в районите на Шипка, Казанлък и другите близки селища. През 1396 година, когато България е под Османско владичество, селището Шипка е създадено с цел охрана и поддръжка на прохода. Шипка е била горена три пъти от турците. На връх Шипка са водени три от най-важните битки за Освобождението на България. На върха е построен храм-паметника „Рождество Христово” в чест на руските воини и българските опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война.

Шипка е обявена за град на 23 август 1977 година по случай 100 години от Освобождението на България.

По данни на НСИ населението на град Шипка за 2015 година е 1215 души. Жителите изповядват източноправославно християнство. В градчето никога не е имало население, изповядващо друга религия. По време на Османската империя Султана е издал ферман, според който се забранява нощуването на турски войски в Шипка. Това е и причината досега тук да живеят само християни.

Интересни места за посещение са: връх Шипка; Храм-паметник „Рождество Христово”; връх „Хаджи Димитър”; Етнографски музей; Гробница в могилата Оструша; Гробница в могилата Голяма Косматка; Шипченски манастир и др.