Пътуване и туризъм в България

Архитектурно-парков комплекс „Двореца” – Балчик

Архитектурно-парков комплекс Двореца Балчик 1

Архитектурно-парковият комплекс „Двореца” е разположен на около 2 км югозападно от централната част на Балчик и представлява комплекс от вили и други постройки, построени около морския бряг. „Двореца” и Ботаническата градина са една от основните забележителности по Северното Черноморие. Двореца е създаден като резиденция на румънската кралица Мария. Тя го кръщава с турското име „Tenha Yuvah”, което означава „самотното гнездо” или „уединеното гнездо”, но днес по-разпространено е „тихото гнездо”. Румънската кралица Мария за първи път посещава Балчик със своя син принц Николай през 1921 година. Тогава тя е очарована от красотата на залива. Строителството продължава близо 12 година (1924-1936).
През Междусъюзническата война Румъния нарушава подписания от нея Петербургски протокол и напада България на 28 юни 1913 година. Румънската армията се възползва от липсата на  каквито и да било войски и окупира българските държавни територии до линията Тутракан – Балчик. Изборът на мястото за построяването на новата резиденция на кралицата е предопределен от политическите съображения за маркиране на окупираната територия като румънска и то във възможно най-южната точка. Кралицата купува крайбрежната ивица от собственика й. Една от първите построени сгради е къщата на кралицата „Тихото гнездо”. Строителството приключва през 1936 година, а две години по-късно кралицата умира, а след още две години през 1940 година Южна Добруджа заедно с Балчик са върнати на България. Резиденцията е проектирана от италианските архитекти Америго и Аугустино и е оформена с красиви праговидни тераси по стръмния морски бряг. Новите постройки са като заварените, а старите мелници са реставрирани. Има изградени дворове, паркове, параклиси, чешми и сгради. Паркът по протежението на крайбрежието е разработен от швейцарецът Жул Жани и е с ширина от 60-70 м и дължина от около 400 м.
Резиденцията се състои от 2 елемента- сграден фонд и Ботаническа градина с парк. Сградният фонд се състои от 46 сгради, 170 архитектурни, археологически и исторически елементи и паметници на културата. Най-голям интерес представлява кристалночистата вода от изворите „Бял кладенец” и „Чатал чешма”. Комплексът включва и 6 вили, които са на разположение на туристите, които искат да отседнат тук. Вилите са били предназначени за антуража на кралицата. В Двореца са изградени параклисът Стела Марис, Божествената градина, градина „Английски двор” (градина с водни лилии), „Гетсиманската градина”, „Градината с кръстовидното водно огледало”, „Мостът на въздишките”, „Алеята на виното”, „Висящите тераси”, гробът на кралица Мария и други. В северната част на Гетсиманската градина има малка постройка, от чиято стена извира силна струя вода, за която се смята, че е лековита. Изграден е малък параклис – аязмо.