Пътуване и туризъм в България

Военноморски музей – Варна

Военноморски музей Варна

Военноморският музей се намира в южната част на Морската градина, в близост до морето. Той е един от символите на град Варна. Целта на музея е съхраняването, представянето и популяризирането на морската история на България. Военноморският музей е филиал на Националния военноисторически музей.

Военноморският музей е построен през 80-те години на миналия век за италианския консул Асарето. До 1955 година се нарича „Морски музей”, а първата публична експозиция е открита през 1923 година, когато е и тържественото откриване и освещаване на музея (20 май 1923 г.). От 1959 година Военноморския музей организира и е инициатор на първите в България организирани подводно-археологически изследвания в района на нос Калиакра.

Разполага с над 100 000 експоната, сред които са произведения на изобразителното и музикално изкуство (посветени на морето и корабоплаването); предмети и документи от историята на военния и търговски флот от 1878 година до днес; стари корабни оръдия; старият фар на Варненското пристанище; вертолети . Единствено тук можете да видите носови фигури на кораби от различни периоди, оборудване от водосамолет от Втората Световна война. В откритата експозиция са колекциите на котви, морски мини, брегови и корабни оръдия. Тук можете да видите и корабът-музей „Дръзки”- единственият запазен торпедоносец в света; както и яхтата „Кор Кароли”, с която се е осъществила първата българска ветроходна обиколка на Земята.