Пътуване и туризъм в България

Паметник на свободата – връх Шипка

Паметник на свободата връх Шипка

Паметникът на свободата или познат и като Паметник на Шипка е монументален паметник на връх Шипка (на около 22 км от Габрово и на 28 км от Казанлък). Паметникът е свързан с военните събития през Руско-турската война и е част от Национален парк-музей Шипка. До него водят 890 стъпала. Целта му е да се увековечи подвига на героите, паднали в боевете за освобождението и мястото, отбранявано по време на Шипченската битка, където са се състояли решаващите боеве, които решават освобождението на България.

Строежът на паметника се извършва в периода (26 август) 1922 година – (26 август) 1934 година, когато паметникът на връх Свети Никола е тържествено открит от цар Борис ІІІ. През 1920 година живите ветерани-опълченци се събират и решават да се построи Паметник на свободата на връх Шипка. Построен е с дарения на различни доброволци. Паметникът представлява голяма кула с форма на пресечена пирамида с височина 31,5 метра. Над входа на кулата стои огромен бронзов лъв с височина 4 м и дължина 8 м, а на другите страни на кулата са изписани другите места на големите сражения- Стара Загора, Шейново и Шипка. Женската фигура олицетворява победата над турските войски. На приземния етаж на 4 лежащи лъва се намира голям мраморен саркофаг, в който са разположени останките на загиналите герои. А пред саркофага има каменни фигури руски воин и български опълченец. Над този етаж има още 7 етажа, на които са разположени копия на български бойни знамена, снимков материал, медали, ордени, лични вещи на участниците в боевете и други реликви. Има копие на Самарското знаме- първото бойно знаме на българското опълчение. А от върха на кулата се разкрива прекрасен изглед към едноименния връх и околността.

Паметникът на свободата на връх Шипка е една от най-големите забележителности в България. След Левски и Ботев, шипченското опълчение има най-голяма популярност, което се дължи и на произведението на Вазов „Опълченците на Шипка”. Всяка година на 3-ти март на върха има чествания, свързани с Освобождението на България.