Пътуване и туризъм в България

Пещера „Бачо Киро“

Пещера Бачо Киро

Пещера Бачо Киро се намира в Стара планина, на около 300 метра западно от Дряновския манастир и е една от най-известните в България. Разположена е на отвесна 25-метрова скала на надморска височина от 335 м. Кръстена е на героя от Априлското въстание – Бачо Киро. Носи името си от 1940 година. Предполага се, че оформянето на пещерата е продължило близо 1 800 000 години.

„Бачо Киро” е 4-етажен сложен лабиринт от пещерни галерии и разклонения с дължина около 3600 м. Пещерата може да се разгледа по два маршрута. Първият е с дължина около 700 м (обиколката трае около 60-70 минути), а вторият – 350 м (обиколката е около 30-40 минути). Дългата обиколка се осъществява с хора не по-малко от 15 човека. Задължително е посещението с екскурзовод, беседата е включена в цената на входния билет.

Температурата в пещерата е около 13 градуса, а влажността е 95%. Образувана е от водите на река Андъка. Открит е скелет на мечка с височина 3 метра. Намерени са също и останки от домашни и диви животни. Установени са 4 вида прилепи – Голям подковонос, Малък подковонос, Южен подковонос и Нощник на Натерер. Пещерата е зимно прилепно убежище, като средно се установяват около 100 големи и малки подковоноси прилепа.

В пещерата има голямо разнообразие на карстови образувания- сталагмити, сталактити, сталактони и драперии. Карстовите образувания наподобяват змии, риби, Богородица и младенеца, мечка и други. Голяма атракция е „Чистилището”- нисък, труднопроходим коридор с размери 60х40 см. Смята се, че през този коридор могат да преминат само праведните хора. Интерес представляват „Дъждовната зала”, „Концертната зала” и „Приемната зала”.

Пещерата Бачо Киро е първата благоустроена пещера в България (1937 година) и е една от най-големите туристически забележителности в Дряновския район. През 1962 година пещерата е обявена за природна забележителност.