Пътуване и туризъм в България

Етнографски музей на открито „Етъра“

Етъра

Етъра е музей на открито. Открит е през 1964 г. Етъра е първият по рода си музей в страната. Намира се на около 8-9 км южно от Габрово. Представлява възстановка на българският бит, култура и занаятчийство.

В Етъра има около 50 обекта- технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, архитектурни паметници и други.

Тук в Етъра е единственото място в България, където има сбирка на народна техника на вода, която съдържа 10 обекта и е една от най-добре организираните технически сбирки. Именно това е причината, водното колело да е символът на Етъра.

На занаятчийската чаршия /главната улица/ могат да се видят 16 къщи, които са точни копия на такива, които са съществували в миналото в Габрово. На тази улица може да се наблюдава работата на майсторите. Представени са много занаяти- хлопкарство /изработване на ковани хлопки- звънците на животните/, грънчарство, шекерджийство /изработване на захарни изделия/, кожухарство, бакърджийство /изработване на медни съдове/ и други. Туристите не само могат да гледат изработката на изделията, но могат и да закупят стоките.

Правят се възстановки на традиционни обичаи като Лазаровден, Гергьовден, Еньовден, Илинден и други. През първите петък,събота и неделя от месец септември се организира и провежда Международният панаир на народните занаяти. Ежегодно се провеждат и детски конкурси за изработване на сурвакници, мартеници и други. Други събития, които се провдеждат са- пленер на детската рисунка /май месец/; демонстрации на различни домашни занаяти като боядисване с растителни багрила, източване на грънчарско колело, плетене на изделия от царевична шума и други /всяка събота и неделя през летния сезон/.

В Етъра на разположение на туристите са хотел и ресторант.

През 1967 година е обявен за народен етнографски парк, а през 1971 г. е обявен за паметник на културата.