Пътуване и туризъм в България

Винен туризъм

Винаро-лозарски райони

Същността на винения туризъм се изразява се изразява с посещение на винарски изби и дегустация на вина, запознаване с технологичния процес на винопроизводство, но също така с посещение на лозаро – винарски райони, запознаване с характерните за района сортове грозде. Това е един сравнително нов, но бързо развиващ се вид туризъм. Началото на винарската индустрия в България се поставя в началото на миналия век. Нашата страна е известна не само с красотите си, но и с вината си, тъй като те се отличават с изключителни вкусови качества. В страната ни има 5 лозаро-винарски региона:

  1. Южнобългарски регион (Тракийска низина)- Разделя се на 3 части- източна, централна и западна. В този регион се намират 69% от червените вина. Винарните са разположени в: Пазарджик, Пещера, Карабунар, Перущица, Септември, Стамболийски, Пловдив, Чирпан, Асеновград, Елхово, Стара Загора, Нова Загора, Кортен, Хасково, Любимец, Ивайловград и други.
  2. Източнобългарски регион (Черноморското крайбрежие и част от североизточна Дунавска равнина)- И този регион както горния се поделя на три части- Северен Крайморски, Вътрешен и Южен Крайморски. Тук се произвеждат и отлежали брендита. Винарните са разположени в Добрич, Каварна, Шумен, Търговище, Варна, Силистра, Поморие, Бургас, Каблешково и други.
  3. Севернобългарски регион (Дунавска равнина и северозападната част от страната)- В пещерата Магура отлежава естествено пенливо вино. Винарни има в: Русе, Свищов, Видин, Лом, Плевен, Лясковец, Ловеч, Севлиево и други, а в Троян и Тетевен правят най-известната сливова ракия.
  4. Югозападен регион- В този регион най-известната винена дестинация е Мелник. Винарните са разположени в Мелник, Петрич, Сандански, Благоевград и др. Славата на българското вино тръгва през 19 век с износа на мелнишкото вино. Твърди се, че Уинстън Чърчил си поръчвал всяка година по 500 литра от него.
  5. Подбалкански регион (обхваща Долината на тракийските царе между Стара планина и Средна гора)- Винарните са разположени в Карлово, Сливен, Сунгурларе, Карнобат, Ямбол и др.