Пътуване и туризъм в България

Равда

Равда

Равда е курортно селце в югоизточната част на България. Разположена е между Несебър и Ахелой, на около 28 км северно от Бургас. Разполага с няколко залива, простиращи се до Несебър. След 1924 година тук се заселват бежанци от Егейска Македония. След демократичните промени Равда се превръща в туристическа дестинация.

Според легендата бог Нептун бил влюбен в красивата девойка Равдалина, но тя му отказала. Ядосан, той пратил водни стихии към селото, но другите богове ги спрели, заради което от огромните вълни се образували множество красиви заливи.

Има новопостроени хотели и добра плажна ивица. Плажът е разделен на две от нос Равда. Общата му площ е 57 хил. кв. м. Равда има постоянна транспортна връзка с Бургас, Несебър и Слънчев бряг. Може да се договори и воден транспорт с лодкарите до Бургас и Несебър. Равда (включително местността, която разделя селото от Несебър) е летен морски курорт, който в миналото е бил известен с многото детски, ученически и студентски лагери. Курортното селище предлага различни спортни развлечения – водни ски, гребане, уинсърфинг и други.