Пътуване и туризъм в България

Селски туризъм

Селски туризъм

Селският туризъм е може би най-бързо развиващият се у нас. Уютните селски къщи и китни селца приканват туристите да се насладят на почивката си, заобиколени от зеленина, цветя, прохлада и свеж въздух. Всеки посетител може да се потопи в селския бит и да опита различни специалитети на традиционната българска кухня. Обикновено туристите се посрещат в автентични къщи, строени през ХІХ или ХХ век, а част от преживяването е храната, която домакините приготвят. В почти всяка селска къща се произвеждат вино и ракия. На територията на страната има много винопроизводители с европейска и световна известност- Асеновград, Брестовица, Бургас, Поморие, Беса Валей, вила Любимец, Русе, Домейн бойар, Дамяница, Евксинград, изба Тодоров, изба Хан Крум, Катаржина Естейт, Менада и много други. В някои села се предлагат атрактивни занимания като уроци по грънчарство, бродиране, плетене и други.

В района на Стара планина селският туризъм се практикува в: Априлци, Шипково, Рибарица, Ичера, Градец, Жеравна, Медвен, селата в Еленския Балкан и други. Най-известните села за селски туризъм са Арбанаси и Боженци.
В Рила може да практикувате селски туризъм в Добърско, Мала църква, Бели Искър, Говедарци, Долна баня и други.
В Пирин може да посетите Банско, където да се включите в традиционни обичаи като например дегустация на местни ястия, разходки с каруца. Туристите могат да се включат в „хайдушко нападение” или да се снимат с традиционни носии.
В Родопите селски туризъм се развива в Широка лъка, Момчиловци, Гела, Смилян, Арда, Лещен, Ковачевица, Долен, Триград, Забърдо, Ягодина и други. В Родопския район туристите могат да присъстват и на гайдарско надсвирване.
Селата в Странджа планина също представляват интерес за любителите на този вид туризъм- Българи, Граматиково, Кости, Бръшлян и други. Посетителите могат да яздят магаре, да се разходят до старинни мелници, тепавици. Може да се наблюдава и автентичен нестинарски танц върху жарава.

Към 2014 година обектите за селски туризъм са около 700.