Пътуване и туризъм в България

Боженци

Bojentsi

Боженци е красиво село, разположено в Средна Стара планина, на около 15 км източно от Габрово и на 24 км от Трявна. Според една легенда, селото е основано от търновска болярка на имe Божана, която се е заселила тук с децата си, след смъртта на съпруга й по време на превземането на Търново от османците. Основният поминък е бил търговията. Основните стоки на търгoвците са восък, кожа, вълна и мед.

Близо до селото има някогашен римски път, който продължава в екопътека към Габрово, а в източния край на Боженци започва започва горска пътека към Трявна.

На 6 септември 1964 година село Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват, заради многото запазени къщи от Възраждането. Съществува забрана за строене на сгради, които не са в запазения стил на селото. Повечето къщи са на два етажа. Обикновено първият етаж се е използвал за дюкян, а на втория са живеели стопаните. Характерни за къщите са чардаците, покривите от каменни плочи, ъгловите камини. Обзавеждането е впечатляващо – стените са с дървена облицовка, таваните – резбовани и украсени с различни мотиви. Улиците в селцето са калдаръмени.

Сред местните атракции е известното бяло сладко.

Правят се възстановки на българските традиции на празници като Гергьовден, Коледа и Лазаровден.

Боженци е в Списъка на 100-те НТО. Годишно се посещава от над 25 000 души.