Пътуване и туризъм в България

Райска почивка в Халкидики

Любителите на почивки в Гърция биха се съгласили, че Халкидики е един разкошен избор за отдих без значение кое време на годината ще предпочетете.

От гледна точка на разстояние спрямо София е по-близо и лесно стигането до някой курорт там отколкото да пътуваме до Шабла.

Полуостровът е богат на красиви гледки, хубави плажове и древна история. А достъпните цени и богатото разнообразие от оферти само допринасят още за привлекателността на това неповторимо кътче.

Почивката в Халкидики има с какво да изненада тези, които отиват за първи път и пленява трайно голяма част от туристите, карайки ги да се върнат отново.

Предимствата на тази част от Гърция са много.

Малкото селище Сарти се нарежда сред най-красивите 10 плажа в страната със своят приказен бряг, но той е една от многото забележителности на полуострова. Голям брой от ивиците на Халкидики са отличени със „Син флаг“, който е еталон за високо качество на предлаганите услуги и чистота на водите. При избор на почивки на Халкидики, можете да отседнете в едни от най-добрите хотели в Гърция.

Историческите забележителности и православните храмове привличат посетители от близо и далеч, хора жадни за нови впечатления.

Спокойно бихте могли да съчетаете приятната почивка с обогатяване на знанията и впечатленията за Древна Гърция, разглеждането на християнски църкви и потапянето в една сравнително близка, но и все пак много различна култура.

Две от разклоненията на Халкидики – Касандра и Ситония са с напълно свободен достъп за туристи, но често голямо изкушение за посетителите е именно третото, което е с ограничения за жените – Атон.

Атон или Света гора е приютил 20 православни манастира и монасите от тях са единствените постоянни обитатели на тази част от полуострова.

Според старо предание Богородица попада в Атон след като лодката й се разбива до бреговете му. Тя толкова силно се впечатлила от красотите на мястото, че помолила Бог да го благослови за нейна градина. В чест на Дева Мария не се разрешава присъствието на други жени там, мястото е запазено единствено за нея, когато реши да слезе при хората.

Това не си остава само апокрифна история, строго се следи и нарушителите носят наказателна отговорност при опити да стигнат до Света гора нерегламентирано. Жените дръзнали да нарушат закона ги грози глоба и затвор.

Останалата част от Халкидики успешно компенсира забраната и предлага всички възможности за почивка като в райска градина. Природата е изключително богата и разнообразна, което допълва усещането за неземно място със съчетание от богата зеленина, бели пясъци, златисти скали и тюркоазени води.

Без значение Касандра или Ситония си избирате, вашата почивка в Халкидики ще бъде незабравимо преживяване.

Богатството от впечатления, вкус и усещания, което тази перла на Гърция носи няма как да ви остави равнодушни и да не копнеете за завръщане отново там. Голямо разнообразие от оферти за почивка и приятно прекарана отпуска можете да намерите с Travelcenter.bg .