Пътуване и туризъм в България

Съборът в Копривщица влезе в ЮНЕСКО

На 21 февруари 2017 година на тържествена церемония в Париж Копривщица получи сертификат за вписване сред нематериалните културните наследства на ЮНЕСКО. Генералният директор Ирина Бокова връчи сертификата на кмета Генчо Герданов. „Съборът в Копривщица е петият елемент, включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство – след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва. Това е поредното признание за богатството на културата на България. Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света“, подчерта Ирина Бокова.

От 52 години Съборът показва разнообразието и богатството на фолклора ни, съчетано с възрожденската атмосфера на този прекрасен град.

Днес в събора вземат участие около 10 000 души. Те са от различни краища на страната, като има и чужденци, които изпълняват български фолклор и също вземат участие.

Съборът се провежда от 1965 година в местността Войводенец към средата на август. Провежда се през 5 години. За посещението на събора се заплаща такса, както и за снимането.

Българските обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО са: Старият град Несебър; Боянската църква; Мадарският конник; Рилският манастир; Скалните църкви в Иваново; Казанлъшката гробница; Свещарската гробница; Национален парк Пирин; Резерватът „Сребърна”;

Нематериалните обекти са: хорът на Бистришките баби; традицията на производство на „Чипровски килими”; ритуалът „Нестинарство”, ритуалът „Сурва” и Съборът в Копривщица.