Пътуване и туризъм в България

Етнографски музей Пловдив

Етнографски музей Пловдив

Регионалният етнографски музей се намира в центъра на Стария Пловдив. През 1891 година се заражда идеята за създаването му. Музейното дело се заражда през 1917 година, когато на съвещание на Окръжната палата е взето решение да се построи Окръжния музей. През 1930 година в музея има над 500 експоната, които по-късно са преместени в библиотеката на града. През 1943 г. Етнографският музей отваря врати в новата си сграда /къщата на Аргир Куюмджиоглу/. През 1952 година е открита постоянна експозиция в музея, която 10 години по-късно е обновена.
В момента в музея има над 40 000 експоната, разпределени в 6 отдела. Съхраняват се много български традиции. Можете да се запознаете с културата на хората от Тракия, Средногорието и Родопите.
Най-интересни експозиции са занаятчийската /представяща различни предмети от грънчарството, железарството/, земеделие и животновъдство / представяща предмети и информация, че това е бил основният поминък на населението в миналото/. Най-интересната възстановка е златарската работилница. В музея са представени ръчно изработени килими, носии, тъкани и други. Други колекции, които могат да бъдат видени са медни съдове, керамика, накити, шити и плетени дантели, музикални инструменти, градски интериор и други.